Çoğu ülkenin, özel günleri kendilerine has kutlama şekilleri ve o anlamlı zaman dilimlerine ait bir menüsü var. Yılbaşı sofraları fırında hindi ile özdeşleşse de aslında ülkelere göre çok daha farklı yeni yıl yemekleri de bulunuyor.
Tamales / Meksika
Bu yemek çeşidi et, peynir ve diğer lezzetli eklemelerle doldurulmuş, muz yaprağına veya mısır kabuğuna sarılmış mısır hamurundan elde ediliyor. Meksika’da yılbaşı kutlamaları başta olmak üzere hemen hemen bütün özel günlerde tercih ediliyor. Ancak Meksikalılar, tatil günleri öncesindeki kutlamalarda bu yemeği her zamankinden çok tercih ediyorlar. Tamales, özünde birliktelik de barındıran bir yemek. Çünkü, kadın grupları yüzlerce küçük tamales paketini hazırlamak için bir araya geliyorlar. Tamales ayrıca, yılbaşında eğlencenin dozunu kaçıranlar için ertesi gün de bir işkembe çorbası çeşidi olan ‘menudo’ ile birlikte servis ediliyor. Meksika nüfusunun fazla olduğu şehirlerde, tamales satan restoranlar da neredeyse her caddede yer alıyor.
Oliebollen / Hollanda
İşte geleneksel bir yılbaşı lezzeti… Hollanda’nın kızarmış yağ topları ya da ‘oliebollen’ adıyla bilinen bir yemek. Oliebollen, aslında Hollanda sokak yemeği kültürünün de önemli parçalarından birini oluşturuyor. Geleneksel olarak yılbaşı gecesi, özel kutlamalar ve fuarlarda tüketiliyor. Oliebollen için ‘çörek benzeri köfte’ yakıştırmasını yapsak pek de yanlış bir şey söylememiş oluruz. Kuş üzümü veya kuru üzümle elde edilen hamurun, bir fritöze bırakılması ve daha sonra toz şekerle kaplanmasıyla elde edilen bu yemek, eğer yolunuz düştüyse, muhtemelen Amsterdam sokaklarında da sıkça karşınıza çıkmıştır.
Soba Eriştesi / Japonya
Hepimiz biliyoruz ki, Japonların dünyaya bakış açısı oldukça farklıdır. Japon hanelerinde aileler, geçen yıla veda etmek ve gelecek yılı karşılamak için yılbaşı gece yarısı kara buğday soba eriştesi veya ülkedeki adıyla ‘toshikoshi’ tüketirler. Bu Japonlar için yüzyıllardır süren bir gelenek. Adalar ülkesinin değişik insanları Japonlar, ayrıca Mochitsuki adlı başka bir gelenekte, arkadaşlar ve aileleriyle birlikte, yılbaşından bir gün önce pirinç unundan yapılmış kekleri hazırlarlar. Tatlı ve yapışkan pirinç iyice yıkanır, ıslatılır, buğulanır ve pürüzsüz hale gelene kadar dövülür. Bu ürün daha sonra tatlı olarak yenen küçük çörekler haline getirilir.
Galette des Rois / Fransa
Fransızlar, ‘galette des rois’lerinin ya da Kral Çörekleri’nin tadını doyasıya çıkarırlar. Geçmişi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan bu tatlının içinde bir de küçük bir bakla tanesi yer alır. Bunun nedeni ise baklanın mevsim dönümünü simgelemesi ve bahar aylarında dünyanın yeniden uyandığına işaret etmesidir. Aralık ve ocak aylarında ‘galette des rois’ Fransız fırınlarının tamamında rahatlıkla bulunabilir. Milföy hamurunun sarmaladığı bu eşsiz lezzetin içinde şeker, çiğ badem, un, tereyağı ve yumurta sarısı yer alıyor.
Ringa Salamura / Polonya
Polonya’da ve İskandinavya’nın bazı bölgelerinde ringa balığı salamurası, yılbaşına özel bir yemektir. Bu bölgelerde bol miktarda avlanan ringa balıkları; özel bir krema sosunda bekletilirler. Tüm ringalar ya da uskumru gibi diğer salamura balıkları, en az 24 saat boyunca tuzlu suda bekletildikten sonra; soğan, çok çeşitli baharat, şeker ve beyaz sirke ile dolu bir kavanoza katlanarak yerleştirilir. İskandinavlar ise salamura tüketim tercihlerini ağırlıklı olarak fümeden yana kullanırlar.
Kransekage / Danimarka ve Norveç
İşte özel günlerin özel sofralarının assolistlerinden biri daha. Danimarka ve Norveç’te yılbaşında tüketilen geleneksel Kransekage pastasını da iç içe geçmiş kek halkaları olarak açıklayabiliriz. Üst üste konan keklerden oluşan bu pasta kulesi; badem ezmesi kullanılarak yapılır ve süs eşyaları, bayraklar ve krakerlerle süslenir.
Hardal Soslu Patates Salatası / Çek Cumhuriyeti
Türkiye’de hanımların toplantılarının olmazsa olmaz yemeklerinden biridir patates salatası… Hazırlanan sosla birlikte damaklarda mayhoş bir tat bırakan bu pratik ve leziz yiyecek, Çek Cumhuriyeti’nde yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Ancak tek bir farkla. Çek sofralarındaki patates salatası bizdekinden farklı olarak hardal ile hazırlanır. Zeytinyağı, sirke, limon suyu, kıyılmış sarımsak, maydanoz, yeşil soğan, kekik ve karabiberle harmanlanan sosun içinde mutlaka hardal da eklenir.
Kropkakor / İsveç
İşte karşınızda geleneksel bir yeni yıl lezzeti daha… Kropkakor, kabaca tarif etmek gerekirse mantı köftesi gibi bir şey… Hamura eklenen tek şey ise sadece patates. Ancak yine de bu büyük mantı toplarının içinde pastırma kullanmayı tercih edenlerin sayısı da az değil. Dört kişilik bir kropkakor hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise iki soğan, 1,5 kilogram patates, yarım bardak un, tuz, karabiber, bir yumurta ve 120 gram da yağ.