Zaman içinde bazı değişimler yaşayan kraliyet mücevherleri parlaklıklarından ve değerlerinden asla bir şey kaybetmedi. Her biri arkasında büyük bir geçmiş ve hikaye barındıran bu çarpıcı takılar, aynı zamanda kraliyetin tarihine de bir ışık tutuyor.
Kraliçe II. Elizabeth’in mücevher koleksiyonu hiç tartışmasız dünyanın en iyisi. Koleksiyonu; mücevherleri, taç giyme kolyesi ve imparatorluk devlet tacı da dahil olmak üzere dünyanın en seçkin parçalarından bazılarını içeriyor. “Kraliçe’nin Mücevherleri: II. Elizabeth’in Kişisel Koleksiyonu” kitabının yazarı Leslie Field, bu kocaman mücevher kurusunda binden fazla eser olduğunu belirtiyor. Elbette, Kraliçe’nin bu seçkin koleksiyonu paylaştığı biliniyor. Enfes bazı parçaları Prenses Diana ve Cambridge Düşesi Catherine tarafından pek çok kez takıldı. Ancak işin aslına gelindiğinde bu mücevherlerin hepsi yalnızca kraliyete ait. Yüzyıllar boyunca İngiliz Kraliyetleri, bu paha biçilmez mücevherleri bir nesilden diğerine aktardı, her ne kadar zaman zaman üzerlerinde oynamalar yapılsa da. Yüzyıllar içinde birçok parça mevcut zevklere uygun şekilde ya da kişinin kendisi için daha kolay takılabilecek şekilde değiştirildi. Moda değiştikçe, Kraliyet Ailesi, mücevherlerin yalnızca tozunu almakla kalmadı, daha giyilebilir olmaları için değerli taşları dönüştürdü. Genel bir kural olarak, kraliyet mücevherleri üç kategoriye ayrılıyor. Kraliyet mücevherlerini içeren ilk kategorideki eserler daha çok sanatsal nesneleri içeriyor. İkinci kategori, devletin taç giyme törenlerinde kullandığı giysi ve aksesuarları içeriyor ve ilk iki kategori, tamamıyla egemene ait ve doğrudan hükümdarlardan hükümdarlara geçiyor. Üçüncü kategori ise kral ya da kraliçenin şahsi koleksiyonunu oluşturuyor ve kişisel mülkü. Çoğu bir tür yolculuktan geçen ve her birinin ardında çarpıcı bir hikaye olan bu kraliyet yadigarı şahsi eserlerin bir kısmı ise bir şekilde daha fazla ön planda oldu.
Prenses Diana’nın nişan yüzüğü
Şubat 1981’de Prens Charles, mavi safir ve 14 elmasla çevrili çarpıcı bir yüzük ile ilk eşi Prenses Diana’ya evlenme teklifinde bulundu. Boşanmalarından sonra bile Diana, bu yüzüğü takmaya devam etti ve 2010’da Prens Williams onu karısı Kate Middleton’a bir nişan hediyesi olarak takdim etti. Ancak yüzük tüm görkemine rağmen, hazır bir parça olduğundan küçük çaplı bir skandala neden oldu. Prens Charles, yüzüğü lüks mücevher markası Garrard’ın kataloğundan sipariş etmişti. 60 bin dolarlık fiyatı biraz popülarite yakalamasını sağlasa da kraliyet üyeleri, ısmarlama olduğu için biraz kalp kırıklığı ve üzüntü yaşadı. Ancak Prenses Diana eleştirmenler arasında değildi çünkü yüzüğü kendisi seçmişti.
Aşkın düğümü
Kraliçe Mary, Aşkın Düğümü Tacı’nı (Lover’s Knot Tiara) 1913’te büyükannesi Hesse-Kassel’li Prenses Agusta için yaptırdı. Kraliçe’nin kendi elmas ve incilerinden yapılan neo-klasik tarzdaki taç, her biri büyük bir pırlanta ile ortalanmış 19 oryantal inciye sahip. Mary’den II. Elizabeth’e geçen Lover’s Knot, daha sonra Kraliçe tarafından Prenses Diana’ya düğün hediyesi olarak verildi. Diana ile Charles’in boşanmasının ardından yeniden II. Elizabeth’e teslim edilen tacı bugün Düşeş Kate Middleton kullanıyor (2015’ten beri). Kate’in en sevdiği taç olan Lover’s Knot, ilk tasarlandığında üst kısmına yerleştirilmiş 19 dik inci vardı ancak bugün yalnızca asılı incileri duruyor.
Mary’nin pırlanta salon gerdanlığı
Kraliçe Mary’den II. Elizabeth’e geçen pek çok gerdanlıktan biri olan bu elmas parça, Anne Kraliçe’nin (Elizabeth’in annesi Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyon) 75. doğum günü portresi için giymesinden 1975 yılına kadar bir daha görülmedi. Ancak son yıllarda Kate Middleton, bu çarpıcı tasarımı takarken birkaç kez görüldü, belli ki Kraliçe, bu değerli takıyı da kendisine ödünç vermiş. Parça başlangıçta bir gerdanlık olarak tasarlandı ama Kraliçe Mary’den sonraki kraliyet nesilleri onu bir bileziğe dönüştürdü. Bu sebeple de bu değerli mücevher Kate’in bileğinde dikkat çekiyor.
Leslie Field kitabında kolyenin Kraliçe’nin koleksiyonundaki incilerden yapıldığını yazmıştı fakat sonradan kolyenin ülkeye ziyareti sırasında Japon Hükümeti tarafından kendisine hediye edildiği bildirilmişti.
Dört sıralı inci gerdanlık
Kraliçe Elizabeth için yapılan dört sıralı inci gerdanlık daha sonrasında Diana ve Kate Middleton’a ödünç verildi. Kraliçe, gittiği hemen hemen her gündüz organizasyonunda inci ve pırlanta küpeleri ile beraber üç sıralı inci gerdanlığını takıyor ancak dört sıralı inci gerdanlık o kadar fazla görünen bir eser değil. Leslie Field kitabında kolyenin Kraliçe’nin koleksiyonundaki incilerden yapıldığını yazmıştı fakat sonradan kolyenin ülkeye ziyareti sırasında Japon hükümeti tarafından kendisine hediye edildiği bildirilmişti. İnciler, Garrard firması tarafından kolyeye dönüştürüldü ve muhtemelen Kraliçe’nin daha sonra ekleme isteyebileceği ihtimali ile beşinci bir inci dizisini tutacak şekilde tasarlandı.
Prens Alber Broş
Kraliçe Victoria bu safir ve elmas broşu eşi Prens Albert’ten düğünlerinden bir gün önce aldı ve hemen gelinliğe iğneleyerek düğünde sergiledi. Victoria, vasiyetinde parçayı “tacın bir yadigarı” olarak belirledi ve gelecekteki kraliçelerin takmasını zorunlu kıldı. Ölümünün ardından Kraliçe İskenderiye, Kraliçe Mary, Kraliçe Elizabeth ve II. Elizabeth onu takmaya devam etti. Kraliçe’nin kızı Prenses Anne’nin de broşun bir kopyasına sahip olduğu biliniyor.
Alexandra’nın düğün kolyesi
Prens Albert (gelecekteki kral VII Edward), gelini Danimarka Prensesi Alexandra’ya düğün hediyesi olarak bir mücevher set hediye etti. O setin bir parçası olan eşsiz kolye, 2022’deki ölümüne kadar Anne Kraliçe tarafından sık sık kullanıldı ve ardından II. Elizabeth’e geçti. Kolye, 2018’de Kate’in Hollanda devlet ziyafetinde takmasına kadar birkaç sene gözden uzak tutuldu. Set, ilk hediye edildiğinde kolye ile beraber broş, küpe, bilezik ve Rundell Tiara olarak bilinen bir taç içeriyordu ancak taç günümüzde mevcut değil. Tarihçi Hugh Robert, 2012 tarihli kitabı “The Queen’s Diamond”da (Kraliçe’nin Mücevherleri) Kraliçe Alexandra’nın tacı kızı Prenses Victoria’ya bıraktığını yazmıştı.
Cartier Calto Tacı
Şimdilerde Kate Middleton’ın düğün tacı olarak bilinen Cartier Halo, ilk olarak Kral VI. George tarafından eşi Kraliçe Elizabeth için satın alındı. Daha sonra ise bu çok değerli parçayı 18. yaş gününde şimdiki kraliçe kızı Elizabeth’e hediye etti. Platin başlık üzerinde 888 pırlanta taşıyan taç, adını hale (halo) gibi şeklinden ve yapıcısından alıyor. VI. George’un Cartier’in çalışmalarının büyük bir hayranı olduğu söyleniyor.
Akçaağaç Yaprağı Broş
Kral VI. George, karısı Kraliçe Elizabeth’e bu broşu 1939’da Kanada’ya yaptıkları devlet ziyareti anısına verdi. O zamanlar prenses olan II. Elizabeth, 1951 senesinde Kanada’ya gerçekleştirdiği ziyaret için annesinden broşu ödünç aldı. Ölene dek Anne Kraliçe’nin mülkiyetinde kalan broş, ardından şimdi kraliçenin mülkiyetine geçti ve o da Kanada’ya yaptıkları geziler esnasında Camilla Parker-Bowles ve Kate Middleton’a ödünç verdi. Tasarımını Kanada’dan alan elmas kaplı boş, kuyumcu Asprey tarafından yapıldı.
Mary’nin elmas tacı
1932’de Kraliçe Mary için oluşturulan bu parça şimdi Elizabeth’in koleksiyonunun bir parçası. Düğün hediyesi olarak Prens Harry ve Meghan Markle’a ödünç verilen tacın tam ortasında duran ana mücevher, Mary’nin 1893’te düğün hediyesi olarak aldığı broşun kendisi. 40 yıl sonra, bu başlık broşu en çarpıcı gösterecek şekilde yeniden tasarlandı.
Delhi Durbar Tacı
Bu abartılı parçanın kökleri, İngiliz sömürgesi dönemine kadar uzanıyor. Kral V. George ve Kraliçe Mary, Hindistan imparator ve imparatoriçesinin 1911’de Delhi Durbar’daki taç giyme töreni kutlaması için yaptırdı. Mary, tacı Anne Kraliçe’ye verdi ve o da 2002’deki ölümüne kadar onu kendi mülkünde tuttu. II. Elizabeth tacı 2005 senesinde Cornwall Düşesi Camilla’ya Delhi Durbar ziyaretinde takması için verdi. Bu, düşesin bir kraliyet etkinliğinde taktığı ilk taç olduğundan büyük bir dalgalanma yarattı. Başlangıçta yapıldığında tepesinde zümrüt taşlar bulunuyordu ancak Mary onları daha sonra kaldırdı. Dönem dönem çok büyük elmaslarla yeniden süslenen taç, son nesiller tarafından pek müdahale görmedi.