Sanatın yeni merkezi: Galeri Beylikdüzü 

Galeri ve sergiler yoğun olarak İstanbul’un Nişantaşı, Taksim gibi bölgelerinde sanatseverlerle buluşur. 18 Haziran 2022’de kapılarını açan Galeri Beylikdüzü ise kısa sürede topladığı ilgiyle, bölgeyi yeni bir sanat merkezi haline dönüştürecek gibi görünüyor.

Alkent’in bu sayısında, kapılarını 18 Haziran 2022’de açan Galeri Beylikdüzü’nü ziyaret ettik. Neslihan Yakupçebioğlu’nun rehberliğinde gezdiğimiz sergi, şu an için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kişisel resim koleksiyonundan oluşuyor. Dört yüz farklı tablonun seçkiler arasında Türk resim sanatının mihenk taşlarından Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan Şeref Akdik’e kadar birbirinden değerli sanatçının tablosu var. Ayrıca Mevlüt Akar ve Onur Arıkan gibi son dönemin başarılı genç ressamlarının eserleri de Galeri Beylikdüzü’ndeki bu sergide sanatseverlerle buluşuyor. Galeri Beylikdüzü, Batı İstanbul Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı ve Beylikdüzü Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirilmiş. Ancak salt bir sanat galerisi olmaktan öte, çok yönlü bir sanat merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Şimdi Neslihan Yakupçebioğlu’nun cevaplarıyla bu özel ve büyülü mekânın ayrıntılarına doğru yolculuğumuza başlayalım.

Murat Akar’ın ‘Deep Blue’ isimli eseri.

NESLİHAN HANIM ÖNCELİKLE GALERİ BEYLİKDÜZÜ’NÜN TEMELLERİNİ ATAN ‘BATI İSTANBUL EĞİTİM VE KÜLTÜR SANAT VAKFI’ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?
Ocak 2018’de kurulan ve Sn. Ekrem İmamoğlu’nun kurucusu ve onursal başkanı olduğu Batı İstanbul Eğitim Kültür Sanat Vakfı, kültür ve sanat dünyasına nitelikli işler üreten, kamu yararına çalışan ve İstanbul’un Batı yakasının kültür sanat yaşamını zenginleştirmek ve yurttaşlarla paylaşmak adına kurulmuş bir vakıftır. Vakfın birincil amacı, kültür ve sanat çalışmalarının nitelikli örneklerini sunarken aynı zamanda İstanbul’da bir platform oluşturarak hem İstanbul’a hem de Türkiye’ye, kültürel ve sanatsal değerlerimizi tanıtmaktır. Batı İstanbul Eğitim Kültür Sanat Vakfı’nın üreteceği diğer işler arasında; kitap, dergi yayınları, kısa ve uzun metraj filmler, belgeseller, tarihi araştırmalar, resmi izinler çerçevesinde sualtı tarihi araştırmaları, sualtı dalış eğitimi, müzecilik ve kendi arşivinden yola çıkarak hazırladığı sergi ve etkinliklerden oluşturmaktır. Vakıf bünyesinde dalış çalışmaları yapılmakta ve dalış dersleri de verilmektedir.

SİZDEN KISACA GALERİ BEYLİKDÜZÜ’NÜN HİKAYESİNİ DE DİNLEYEBİLİR MİYİZ?
Batı İstanbul Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı ve Beylikdüzü Belediyesi iş birliği ile İstanbul’un kültür sanat yaşamına yeni bir soluk getiren Galeri Beylikdüzü, yıl boyunca çeşitli sergilere ev sahipliği yapacak, genç sanatçıları destekleyecek, yıllık atölye ve söyleşi programlarıyla sadece Beylikdüzü’ne değil İstanbul’a yeni bir sanat mekânı sağlayacaktır.
Sayın Ekrem İmamoğlu’nun bir sanat koleksiyoncusu olarak “paylaşma” duygusuyla biraz da sorumluluk hissederek harekete geçmek istemesiyle başlayan bir süreç bu… Emanetçisi olduğu koleksiyonunu paylaşarak, kapalı kapılar ardında kalan “özel koleksiyonların” toplumla buluşması için attığı önemli bir adım. Üniversite döneminde bir heves olarak başlayan sanat koleksiyonu yolculuğu, ilerleyen yıllarda bir tutkuya dönüşmüş ve Sayın Ekrem İmamoğlu’nu bir sanat koleksiyoncusu haline getirmiştir. İzlediğiniz sergi yoluyla sunulan Ekrem İmamoğlu Sanat Koleksiyonu’nun varlığı da bir yerel yönetici tarafından sanata sunulan desteği görünür kılma adına önemli bir adımdır. Yani Galeri Beylikdüzü’nün temelleri, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun beğenip almış olduğu ilk tablo ile atılmış oldu. Kendisi, sanatı ve sanatçıyı her zaman desteklemiş ve bunu bir görev ve ihtiyaç olarak görmüştür.

Tolga Ertem’in ‘Reisi Cumhur’ isimli çalışması.

HAZİRAN 2022’DE HAYATA GEÇEN GALERİ BEYLİKDÜZÜ’NÜN ORTA VE UZUN VADE HEDEFLERİ ARASINDA NELER VAR?
Haziran 2022’de hayata geçen ve Galeri Beylikdüzü’nün açılış sergisi olan ve hali hazırda izlediğiniz “Görüyü Paylaş” isimli sergi yoluyla sunulan Ekrem İmamoğlu Sanat Koleksiyonu’nun varlığı bir yerel yönetici tarafından sanata sunulan desteği görünür kılma adına önemli bir adımdır. Sanatın merkez noktası olan ve kentte özel sektörün hâkim olduğu İstanbul’un sanat ortamı düşünüldüğünde; bu tutku çok daha anlamlı bir role bürünüyor.

Galeri Beylikdüzü’nde geniş kapsamlı bir sanat kütüphanesi de yer alıyor.

“TÜRK RESİM SANATININ ÖNCÜL VE ÇAĞDAŞ İSİMLERİ GALERİ BEYLİKDÜZÜNDE”
Sergide yer alan eserler incelendiğinde ise koleksiyon, çok mecralı eserleri ve farklı kuşakları bir araya getiren kurgusu ile dikkat çekiyor. Koleksiyonda; Türk Resim Sanat Tarihi’nin doğum tarihleri 1899-1938 aralığındaki sanatçıların yer aldığı bölüm; Şeref Akdik, Sabri Berkel, Bedri Rahmi Eyüboğlu, İbrahim Balaban, Cihat Burak, Adnan Turani gibi sanatçıları barındırmakta ve bu resimler, koleksiyonun önemli bir paydasını oluşturmakta. 1940-1960’lı yıllarda doğan ve Türkiye’nin sanat tarihinde özellikle eğitmen sanatçı/tasarımcı rolleri ile öne çıkan ya da sanatçı/tasarımcı profilleri ile de öncü olan Süleyman Saim Tekcan, Zahit Büyükişleyen, Hayati Misman, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Gülsün Karamustafa, Hüsamettin Koçan, Aydın Ayan, Nevzat Sayın, Mahir Güven gibi sanatçıların resim çalışmaları ise koleksiyonun diğer önemli paydasını oluşturmakta. Bir diğer paydada ise 1960-1980’ler döneminin önemli isimlerinden olan Selma Gürbüz, Hasan Kıran ve Onay Akbaş gibi isimler yer almakta.
Ekrem İmamoğlu Sanat Koleksiyonu’nun dördüncü önemli paydası ise, içeriğinde özellikle 1980-1990’lı yıllarda doğan ve resim, fotoğraf, grafik, yeni medya, video çalışmaları ile güncel sanat ortamında dikkat çeken Osman Nuri İyem, Seçil Büyükkan, Nursun Hafızoğlu, Kaan Saatçi, Özge Kahraman, Alper Aydın ve Refik Anadol gibi sanatçıların eserlerinden oluşmakta.

“MAHİR POLAT KÜRATÖRLÜĞÜNDE 103 SANATÇININ BİRBİRİNDEN ÖZEL ÇALIŞMASI YER ALIYOR”
Koleksiyon bu kurgu kapsamında değerlendirildiğinde; farklı kuşak ve sanatsal yaklaşımları bir araya getirmesi, sanatta yeni olana açık yapısı, kurgusu ve geliştirilebilir yapısallığı, paydaları ile önem kazanmakta. Küratörlüğünü Mahir Polat’ın yaptığı 103 sanatçının imzasını taşıyan değerli seçki, illüstrasyondan desene, gravürden heykele, baskı sanatından dijital sanata yaklaşık 100 yıl boyunca devam eden bir ifade arayışının döngüsüne ışık tutuyor.

Neslihan Yakupçebioğlu

“KISA SÜREDE YOĞUN BİR İLGİ İLE KARŞILAŞTIK”
Galeri Beylikdüzü’ne, Beylikdüzü Belediyesi iş birliğiyle, Sayın Mehmet  Murat Çalık başkanımızın destekleriyle bu eşsiz koleksiyon sergisine okullarımızın ilgisi çok büyük oldu. Görsel Sanatlar Kulüp öğrencileri ve öğretmenleri eşliğinde “Görü’yü Paylaş” sergimize mevcut derslerini destekleyici ziyaretler düzenlemekte, sanat kütüphanemizde incelemelerde bulunmakta ve sanat söyleşileri gerçekleştirmektedirler. Beylikdüzü Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri Galeri Beylikdüzü Özgün Baskı Atölyemizi kullanarak öğretmenleri eşliğinde baskı teknikleri üzerine çalışmalarda bulunmaktadırlar. Kültür ve Sanat dallarıyla ilgilenen öğrenci ve öğretmenlerimizi bu yönde desteklemeye devam edeceğiz. İlkini 5 Ekim 2022’de çevre okul ve öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz Galeri Beylikdüzü “Sanat Buluşmaları’na” devam edeceğiz; kültür ve sanat söyleşileri, özgün baskı atölyeleri, reprodüksiyon atölyeleri ve sanatçı atölyeleri çocuk, genç ve yetişkin gruplara yönelik olacak şekilde yıl boyunca devam edecek. Bu konuda da özellikle yeni mezun ya da kariyerinin başındaki sanatçıları, kadın sanatçıları önceleyen bir anlayışla hareket edeceğiz. İlk kişisel sergisini açacak olan sanatçılara bu mekân ev sahipliği yapsın istiyoruz. Bunun yanı sıra uzun vadede genç sanatçılarla birlikte sadece Türkiye değil küresel anlamda da buluşma ve etkinliklerle bağını arttıran bir yapıyı buraya kazandırmak arzusundayız.

Alkent Yaşam Dergisi İmtiyaz Sahibi Leyla Peker ve Neslihan Yakupçebioğlu

SİZCE, GALERİ BEYLİKDÜZÜ, SANATTAN UZAKLAŞTIĞI ÖNE SÜRÜLEN BİR TÜRKİYE İÇİN NELER VADEDİYOR?
Sanatın iyileştirici gücüne inanıyorum. Sanat ve sanatçı için, su ve oksijen gibi bir şey bu. Ekrem İmamoğlu’nun da dediği gibi ‘Sanat, demokrasisiz yaşayamaz’. Sesi kısılan bir sanat, sanatçı ya da gözleri bağlanan ya da bir kalıba hapsedilen, yaratıcı olması kısıtlanan bir ortam, sanat adına bize istediğimiz atmosferi yaşatamaz. Sanatın gelişmesi için, İstanbul’un bu atmosferini değiştirmek ve özgürlük mecburiyetini bu kente hâkim kılmak arzusundayız. Galeri Beylikdüzü bu noktada Batı İstanbul’da önemli bir boşluğu dolduracak.

GALERİ BEYLİKDÜZÜ HANGİ SANAT DALLARINA YÖNELİK EĞİTİM VERİYOR? MEVCUT ATÖLYELERİN SAYISI ARTACAK MI?
Galeri Beylikdüzü bünyesinde yer alan özgün baskı atölyemizde; Linol baskı çalışmaları yaptığımız atölyelerimiz mevcut. Bu atölyelerden 30’dan fazla öğrencimiz faydalanıyor. İleri seviye atölye çalışmaları olan ağaç baskı, gravür ve serigrafi alanlarında sınıflarımızı geliştirmeyi planlamaktayız. Bunların dışında Karakalem, Suluboya ve Karikatür çizim gibi atölyelerimiz de olacak. Farklı disiplinlerden farklı sanatçıların atölye etkinliklerine ev sahipliği yapacak olan Galerimizde aynı zamanda aylık Sanat Söyleşileri, Sanatçı Buluşmaları gibi etkinlikler de planlamaktayız. Bünyemizde bulunan sanat kütüphanemizde ise yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Sanat Okumaları Kulübü (seçilen bir sanatçı biyografisi ve sanatçının eserleri üzerine bilgi paylaşımı) ve Çocuklar için Felsefe Atölyesi kayıtlarımıza da yeni yılda başlatıyor olacağız.

BU ATÖLYELERDE HERHANGİ BİR YAŞ SINIRLAMASI VAR MI?
Şimdilik özgün baskı atölyelerimiz için 14-16 yaş aralığında karakalem bilgisi olanlar için kayıt almaktayız. Sanat Okumaları Kulübü, Çocuklar için Felsefe Atölyesi ve Yaratıcı Yazarlık Atölyesi kayıtlarımızı 9-13 yaş aralığındaki çocuklar için yeni yılda başlatıyor olacağız. Yıl içinde diğer yaş grupları için atölyeler ve etkinlikler üzerine yoğun bir şekilde çalışıyor olacağız.

PEKİ ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE GALERİ BEYLİKDÜZÜ’NDE NE TARZ SERGİLERİ GEZME FIRSATI YAKALAYACAĞIZ?
Hali hazırda galerimizin ilk sergisi olan “Görüyü Paylaş” sergisi 2023 bahar ayına kadar devam edecek. Ardından koleksiyonda yer alan farklı eserlerden yeni bir seçki planımız var. Ekrem İmamoğlu özel koleksiyonun ardından, ilk kişisel sergisini açacak yeni sanatçılara ev sahipliği yapacağız. Planlarımız arasında usta ressamların sergileri de var elbette.

GALERİ BEYLİKDÜZÜ’NÜN EĞİTMENLERİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?Galeri Beylikdüzü’nde, farklı disiplinlerden gelen alanında uzman eğitmenlerle çalışıyoruz. Yapacağımız sergiye ya da etkinliğe özel olarak bir araya getirdiğimiz danışmanlar, uzmanlar ve eğitmenler Galeri Beylikdüzü’nün organik bağlamda kurumsal eğitmenlerini oluşturuyor. Öncelikle Beylikdüzü’nde çalışan ve eğitim veren akademisyenler önceliğimiz oldu. Bölge okulları, güzel sanatlar fakültesi ya da meslek okulları ile iş birliğimiz bu kapsamda devam ediyor.


Neslihan Yakupçebioğlu

YURT DIŞINDA VE TÜRKİYE’DE ULUSLARARASI FİRMALARDA ÇALIŞTI
Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra master’ını işletme alanında yapıyor. Yurt dışında 2,5 yıl İngiltere’de, bir yıl da Almanya’da uluslararası firmalarda profesyonel olarak çalıştı. Türkiye’de de küresel ölçekli firmalarda satış ve pazarlama alanlarında boy gösterdi.

GALERİ BEYLİKDÜZÜ INSTAGRAM HESABI İÇİN BURAYI TIKLAYIN

GALERİ BEYLİKDÜZÜ TWITTER HESABI İÇİN LÜTFEN BURAYI TIKLAYIN

Son Eklenenler

Sanatın yeni merkezi: Galeri Beylikdüzü 

Galeri ve sergiler yoğun olarak İstanbul’un Nişantaşı, Taksim gibi bölgelerinde sanatseverlerle buluşur. 18 Haziran 2022’de kapılarını açan...

Yıldızlar ve tercihler arasında 2023: DEĞİŞİM ZAMANI

Koskocaman bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Kimileri için çok iyi bazıları içinse türlü badirelerle doluydu muhakkak....

Yıllar geçse de üstünden…

Koca bir yıl daha geride kaldı. Elveda 2022, hoş geldin 2023… Çocuklar bir kez daha Noel Baba'ya...

Sanat Danışmanlığı kavramını genişleten şirket: ARTPICK

Seza Ünal Özeren ve Lisya Tavaşi tarafından kurulan ArtPick, sanat danışmanlığı kavramının sınırlarını sürekli genişletiyor. ArtPick mimarlar...
spot_imgspot_img

İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img