Driftwood parçalarla sanat kıyıya vurdu

Belki bir sanat akımı belki de bir dekorasyon tarzı, bazıları içinse özüne sanat bulaşmış bir hobi… Size son dönemim yeni akımlarından driftwood’u tanıtacağız. Sahillere vuran odun parçalarının eşsiz objelere, müthiş heykellere dönüştüğü bir akımı.  

Dekorasyon anlayışını sanat ve doğayla aynı potada eritmeyi sevenlerden misiniz? Masanızın ayaklarını, masanızı hatta yatağınızı denizin gönderdikleri ile yapmayı veya sahillere vurmuş yıpranmış ahşaplardan bir tablo çerçevesi elde etmeyi denediniz mi hiç? Peki Driftwood akımını duydunuz mu? Alkent Yaşam’ın bu sayısında size bu müthiş akımı tanıtacağız. İşte Driftwood hakkındaki her şey…

NEDİR BU DRİFTWOOD?

Denizler ve göllerin kıyısında ya da nehir kenarlarına vurmuş ağaç ya da kütükler herkesin dikkatini çekmiştir. Özellikle de deniz kıyısında olanlar… Çünkü tuzlu suyun deforme ettiği bu ağaçlar, zaman zaman enfes görsellere dönüşürler. Denizin hırçın dalgalarının kıyılara sürüklediği bu odun parçaları, geçmiş yıllarda sahil kasabasında yaşayanların yakacak ihtiyacını karşılasa da günümüzde eşsiz dekorasyon ve sanat ürünlerine dönüşüyorlar. İşte deforme olmuş ağaç parçalarıyla elde edilen eşyalara da ‘driftwood’ ürünleri adı veriliyor. Anlaşılacağı üzere, İngilizce olan bu terimi, Türkçe’ye, ‘Dalgaların karaya sürüklediği odun’ olarak çevirirsek pek de yanlış yapmış olmayız.

DRIFTWOOD ESERLERİ

Dalgaların sürüklediği odun parçalarıyla yapılmayan bir şey yok gibi… Örneğin, salonlarımızın en nadide parçaları arasında yer alan bir yemek masası, eşsiz tabloları saran orijinal bir çerçeve veya müthiş heykeller driftwood ürünleri olarak da karşımıza çıkabilir. Driftwood süreçlerindeki en önemli unsurlardan biri işlenen ağaç ürününün asla satın alınmıyor olması. Sanatçılar, işledikleri ürünleri satın almayıp deniz ve göl kıyıları ile nehir kenarlarından topluyorlar. Driftwood eserine dönüşecek bir parçanın temizlenmesi de oldukça zahmetli. Çünkü, uzun süre dalgalarla boğuşan, aşınan bu odun parçalarının kum ve tozlardan iyi bir şekilde arındırılması gerekiyor.

DİPLERDE BİR ARAYIŞ

Dünyanın en ünlü driftwood sanatçılarından biri olan Alan Borg ise yeni eserler üretmek adına, her zaman sahillerde bekleyenlerden değil. Aynı zamanda bir dalgıç olan Avustralyalı sanatçı Borg, eşsiz ağaç heykellerinin hammaddelerini zaman zaman denizin metrelerce altından çıkarıyor. “Sanatımda kullanmayı bulduğum dalgaların karaya attığı odunun kökenleri beni her zaman büyülemiştir. Tarih, her heykele yepyeni bir derinlik katıyor ve keşke dalgaların karaya attığı odunlar konuşabilseydi” diyor. Yukarıdaki fotoğrafta ise Borg, 2. yüzyıldan kalma olduğu düşünülen, Adriyatik Denizi’nin diplerindeki bir ticaret gemisinin enkazına dalarken görüntüleniyor.

HAREKETLİ YARATIKLAR

İngiliz heykeltıraş James Doran-Webb, dünya genelindeki bir başka ünlü driftwood sanatçısı. Webb, eserlerini oluştururken, benzerlerinden farklı olarak hareket halindeki çarpıcı yaratıklardan esinleniyor. James Doran-Webb’in eserlerinde, normal hayatta göremeyeceğimiz büyüklükte tavşanlar, kanat çırpan ejderhalar, atlar ve geyikler yer alıyor. 2000’li yılların başından bu yana yıpranmış ağaçları hammadde olarak kullanan Webb’in, dünya genelinde ağaç hammaddelerle ürettiği driftwood eserlerden oluşan çok sayıda sergisi bulunuyor.

TÜRK DRIFTWOOD TEMSİLCİSİ

Mersin’de yaşayan Cem Özipek, sahile vuran ve aşınarak bambaşka bir şekle bürünen ağaç, odun ve dal parçalarından harikalar yaratıyor. Özipek, İzmir’in Seferihisar ilçesinde düzenlenen ve ‘Tuna Masters Teos’ adıyla düzenlenen orkinos avlama turnuvası kapsamında, ahşap parçalarla yaptığı eserlerden oluşan bir sergi açtı. Özipek driftwood sanatı için, “Bu işe başlamam denizle iç içe yaşamam dolayısıyla oldu. Deniz kıyısında yaşıyorum ve uzun yıllardır da denize çıkan birisiyim. Deniz kıyısında gördüğüm bir ağaç ile başladı bütün hikaye ve sonra buralara geldi” diyor. Özipek, bugüne kadar, Türkiye genelinde driftwood eserlerinden oluşan üç farklı sergi açmış durumda.

GERDANLARI SÜSLEYEN PARÇALAR

Driftwood ürünleri sadece, evlerinizde kullanacağınız dekoratif parçalar ya da alımlı sanat eserleriyle de sınırlı değil. Sonsuz sulardan gelen bu eşsiz odun ve dal parçaları aynı zamanda doğal takılara da dönüşebiliyorlar. Deniz kıyısına vuran yıpranmış ahşap parçalar, tasarımcıların zihninde bambaşka formlara bürünüyor ve eşsiz kolyeler olarak gerdanları süslüyorlar. Driftwood kolyelerde kullanılan parçalarda tasarımcılar, en çok, buldukları ağaç parçasının formuna sadık kalmaya dikkat ediyorlar.

EŞSİZ DRIFTWOOD YÜZÜKLER

Söz konusu takı olduğunda, sadece kolyeler değil yüzük modelleri de atlanmaması gereken unsurlardan biridir. Belki bir ‘tek taş’ değiller ama doğanın getirdiği ahşaplardan üretilen driftwood yüzükler en az onlar kadar anlamlı olabilirler. Hatta driftwood yüzükler, şatafatı sevmeyen, maddiyata önem vermeyen kız arkadaşınız ya da eşiniz için eşsiz birer hediye seçimi bile olabilirler.

DRIFTWOOD MOBİLYALAR

Bu akımın eşsiz ürünleri arasında heykel örnekleri dışında da farklı büyük ebatlı hayaller de kurabilirsiniz. Çünkü tasarımcıların deniz kıyısına vuran odunlardan ürettiği mobilyalar, dünya genelinde hatırı sayılır fiyatlara alıcı buluyor. Denizin törpüsünden geçmiş pürüzsüz ağaç parçalarıyla üretilen driftwood yatakların fiyatı 2.500 dolardan başlıyor. Driftwood sandalyelerin etiketleri ise 1.500 dolar alt sınırından alıcıları selamlıyor.

Son Eklenenler

Japonya’da ‘Beni-Koji’ tüketimi: Beni-Koji ile ilgili ölüm sayısı artıyor

Japonya'da takviye diyet gıdası beni-koji nedeniyle yaşanan ölümlerle ilgili endişe artıyor. Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasının açıklamasına göre,...

Rüyalardan doğan manastır: Sümela

Trabzon’un yemyeşil vadisinde sanki sırtını ardındaki dağa yaslamış gibi bin 600 yıldır ayakta duruyor. Uçurumun kenarında adeta...

Hayatlara dokunan bir psikoterapist: BAŞAK GÜRTEKİN TOPRAK

Bir Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti, akademik hayatını sağlık politikalarına adamış bir aktivist, aile şirketlerine danışmanlık...

Alkışlar Nevin Yılmaz’a

Başarılı tiyatro oyuncusu Uğur Aslan, “Afara: Bir Arabesk Müzikali” isimli oyununu kanser hastası kadın depremzedeler için sahneledi....
spot_imgspot_img

İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img