70 yıl 214 günlük saltanat: Kraliçe II. Elizabeth

Hiçbir mahkeme onu yargılayamadı. Tüm dünyayı pasaportsuz gezebildi. İngiltere’deki kuğuların tek sahibi oydu. Bunlar onun ilginç özelliklerinden sadece birkaçı. Ancak bir gerçek var ki; Kraliçe II. Elizabeth tahtta oturduğu 70 yıl 214 gün boyunca dünyanın en güçlü figürlerinden biriydi. 

Bundan tam 434 yıl önce Avrupa’nın en güçlü donanması olan İspanyol Armada’sını bozguna uğratarak Britanya İmparator – luğu’nun temellerini atan isim İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth’ten başkası değildi. Dünyanın dörtte birini egemenliği altın – da bulundurması nedeniyle ‘‘Üzerinde Güneş Batmayan İmparotorluk’’ sıfatı alındığında ise tahtta I. Victoria var – dı. Krallığın ikinci dönüm noktası 1707 yılında İngiltere ve İskoçya krallıklarının birleşerek, Büyük Britanya Krallı – ğı’nı kurması oldu. Ardından İrlanda da krallığa katılarak Birleşik Krallık oluşturuldu. Tarihi süreçte çok sayıda taht kavgası yaşandı ve bu tahtı ele geçiren hep krallar oldu. Ancak Birleşik Krallık en parlak dönemlerini kraliçelerin dönemlerinde yaşadı.

I. Victoria ve parlak dönem

Krallık için ‘Üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluk’ un – vanı, Victoria döneminde kazanıldı. Çünkü Birleşik Krallık, 1921’e gelindiğinde Hindistan, Kuzey Amerika, Orta Doğu, Avustralya ve Afrika dahil olmak üzere 36,6 milyon kilo – metrekarelik bir alanı kapsıyordu. 458 milyon kişilik bir nüfusa hükmediyordu. Alan ve nüfus bakımından dün – yanın dörtte biri Britanya İmparatorluğu’nun egemenliği altında yaşıyordu. Krallığın en büyük toprak ve prestij ka – yıpları ise geleneklere sıkı bağlılığı ve otoritesine rağmen Kraliçe II. Elizabeth ve ailesi döneminde yaşanacaktı.

Tacını evlendikten 5 yıl sonra giydi

Kraliçe Elizabeth, 1926’da Kral VI. George’un büyük kızı olarak Londra’da doğdu. Çocukluğu boyunca evde özel eğitim gören Prenses Elizabeth, II. Dünya Savaşı sırasında orduda görev alarak halkın sevgisini kazanmayı başardı. Ailesinin ve hükümet üyelerinin itirazlarına karşın, II. Dünya Savaşı sonlarında Anavatan Ordusu Yardımcı Hizmetleri’nde motorlu araç kullanımı ve bakımı konusunda eğitim aldı. Prenses olarak Kraliyet Ailesi’nde rol almaya başladı. Bir davette müstakbel eşi Philip ile tanıştı ve aşık oldu. 1947’de Donanma subayı Philip Mountbatten ile evlenen Elizabeth’in; Charles, Anne, Andrew ve Edward adında dört çocuğu oldu. Evlendikten beş yıl sonra dünyanın en büyük krallığının tahtına oturan Kraliçe II. Elizabeth’in en büyük şansı, belki de bir ‘aşk evliliği’ yapmasıydı. Çünkü 73 yıllık evliliği süresince kocasının Kraliçe’ye olan sadakati ve desteği devam etti.

II. Elizabeth, 10 haziran 2021’de kaybettiği 73 yıllık aşkı ve yol arkadaşı Prens Philip ile 8 eylül 2022’de yeniden buluştu.

 

Prens Philip tahtlarından feragat etti

Eşi Prens Philip, bir demecinde “Ülkede kendi çocuklarına soy ismini veremeyen tek adamım” diyerek, biyografisini yazan yazara itirafta bulunsa da asıl işinin Kraliçe’nin hükmünün sürmesini sağlamak olduğunun altını ayrıca çizmişti. Aslında Prens Philip, bir dük olarak doğsa da zor bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirmesine rağmen kariyerinde oldukça başarılıydı ve lider bir ruha sahipti. 2. Dünya Savaşı’nda donanmada gösterdiği yüksek başarıları ile dikkat çekmişti. Prenses’e aşık olan Philip, evlenme kararı sonrası Yunanistan ve Danimarka tahtlarındaki haklarından feragat ederek İngiltere vatandaşı oldu. Yine evlendiği yıl, kendisine ‘Edinburgh Dükü’ unvanı verildi

İmparatorluk küçülmeye başlıyor

20. yüzyılda imparatorlukta kopmalar başladı ve birçok kanlı olay sonucunda 1922 yılında İrlanda bağımsızlığını kazandı. 25 yıl sonra ayrılık doğudan esti. 1947’de Hindistan ve Pakistan bağımsızlıklarını ilan etti. Bir yıl sonra Birleşik Krallık, Filistin’den geri çekildiğini açıklarken, ayrılıklar devam etti. Hong Kong’un 1997 yılında İngiltere’nin sömürgesinden çıkıp Çin hakimiyetine dönmesi ile Birleşik Krallık’ın son sömürge parçası da kopmuş oldu. Bu bir asırlık dönemde Kraliyet Ailesi’nde de büyük değişim yaşandı. Krallığın küçülme tarihine yarım asırdan fazla tanıklık eden isim Kraliçe II. Elizabeth olmuştu.

Elizabeth nasıl kraliçe oldu?

İngiltere Kralı’nın amcası olması nedeniyle kraliçe olma ihtimalinin zayıf olduğu düşünülürken, Alexandra Mary Windsor yani II. Elizabeth, tacı en uzun süre taşıyan Kraliçe unvanına sahip oldu. 20. Yüzyılda Krallık tarihinde bir ilk yaşandı. İngiltere Kralı Sekizinci Edward, 1936’da tahtından feragat etti. Krallığı bırakmasının nedeni, dul bir kadınla evlenmesi olarak açıklandı. Ancak, Edward’ın Nazilere olan ilgisinden dolayı İngiltere Parlamentosu’nun zorlamasıyla tahtı bıraktığını öne sürenler de yok değildi. Kral Edward’ın tahtı kardeşi VI. George’a bırakması ile Kraliyet Ailesi yeni bir döneme girdi. I. Victoria sonrası tahta oturan krallardan sonra Britanya Krallığı’nın tahtı yeniden bir kraliçeye emanet edilecekti. Elizabeth, babası VI. George’un vefatıyla 8 Şubat 1952’de tahta oturacaktı. Ve o kraliçe, öldüğü gün olan 8 Eylül 2022’ye kadar 70 yıl 214 gün boyunca görevini sürdürecekti.

Elizabeth’in; Charles, Anne, Andrew ve Edward adında dört çocuğu oldu

O artık Kral III. Charles

Dört çocuğu, sekiz torunu ve 10 torun çocuğu bulunan Kraliçe II. Elizabeth, 10 Haziran 2021’de kaybettiği 73 yıllık aşkı ve yol arkadaşı Prens Philip ile 8 Eylül 2022’de buluştu. Edinburgh Dükü, vefat ettiğinde 99, Kraliçe II. Elizabeth ise 96 yaşındaydı. II. Elizabeth’in ölümü üzerine III. Charles, 8 Eylül 2022 tarihinde Birleşik Krallık tahtına çıktı. Krallık tarihinde tahta çıkan en yaşlı kral (74) unvanını aldı. Kral, ulusa ilk konuşmasını ise 9 Eylül’de saat 18.00’de yaptı. Konuşmada büyük oğlu William’ı, Galler Prensi ilan etti. III. Charles’tan sonra kral olması beklenen kişi konumuna yani taht sırasının zirvesinde Prens William yer alıyor.

Onu hiçbir mahkeme yargılayamazdı

1952’de 26 yaşındayken giydiği Kraliyet tacını yaklaşık 71 yıl taşıyan II. Elizabeth, hükümdarlığı süresince 15 başbakan gördü. Elizabeth, sadece İngiltere’nin değil 14’ü resmi, 50’den fazla ülkenin fahri kraliçesiydi. Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Beliza, Bahama Adaları ve daha birçok ülkenin Kraliçe’si oldu. Bir sözü ile savaş ilan edebilir veya hüküm giyen birini özgürlüğüne kavuşturabilirdi. Hayatı boyunca kraliyetin çok sıkı kuralları ve yüzlerce yıllık geleneklerinin sorumluluğunu taşıdı. Hiçbir mahkeme onu yargılayamadı. Tüm dünyayı pasaportsuz gezebildi. İngiltere’deki kuğuların tek sahibi oydu. Bu nedenle ülkede yaşayan bir kuğuya zarar vermeniz halinde Kraliçe’ye karşı suç işlemiş olurdunuz. Kanada sularında avlayacağınız bir balina için Kraliçe’den izin almanız gerekirdi. Ölümünden sonra, ardında 300 milyon sterlinlik kişisel servet bıraktığı tahmin ediliyor. Kendisi dışında Kraliyet Ailesi’nden hiç kimsenin devlet hazinesinden yıllık ödenek almasına izin verilmedi.

Elizabeth, ölen eski gelini Diana ile… 

 

Kraliçenin bitmeyen takıntıları

96 yaşında hayata gözlerini yuman Kraliçe’nin birçok takıntısı vardı. Dinlenildiği gerekçesiyle her saat evin tüm odalarında arama yaptırdığı söylenirdi. Bu takıntısının altında, hiç şüphesiz tahtta bulunduğu sürece birçok trajik olaya tanıklık etmesi ve sayısız skandallar ile karşı karşıya kalması vardı. 70 yılı bulan hükümdarlığı sürecinde aile içinde yaşadığı en zor dönem hiç şüphesiz 1990’lı yıllar oldu. Kraliçe’nin korumaya çalıştığı Kraliyet geleneklerine rağmen, oğlu Prens Charles, Prenses Anne ve Prens Andrew’ün aileleriyle ilgili söylentiler ve her üç çocuğunun da boşanma süreçleri, Kraliyet’in geleneklerine gölge düşürdü. Basında yer alan söylentiler, skandallar, Kraliyet Ailesi’nin gizli dünyasına olan merakı daha da artırdı. Kraliçe’nin, geleneklere aykırı davranışları nedeniyle arasının pek iyi olmadığı Charles’ın eşi Prenses Diana’nın trajik ölümüne sakin yaklaşımı, monarşiye karşı olanlar kadar Kraliyet’e sempati besleyenlerden de sert eleştiriler aldı.

Kraliçe’nin son yolculuğu

İngiltere Kraliçesi, 19 Eylül 2022 günü son yolculuğuna uğurlandı. II. Elizabeth, özel bir törenle Windsor Kalesi’ndeki Aziz George Şapeli’nde defnedildi. Uluslararası haber televizyonları cenaze törenini canlı yayınlarla aktardı, internet siteleri ise canlı bloglarla Londra’daki tüm detayları okurlarına sundu. Ancak defin töreni kamuoyuna kapalı olarak gerçekleşti. Kraliçe II. Elizabeth, babası Kral VI. George ve annesi Elizabeth Angela Marguerite’nin yanına gömüldü. Kraliçe’nin geçtiğimiz yıl nisan ayında hayatını kaybeden ve kendisiyle birlikte toprağa verilebilmesi için naaşı bekletilen eşi Prens Philip de Aziz George Şapeli’ne defnedildi.

 

Son Eklenenler

Japonya’da ‘Beni-Koji’ tüketimi: Beni-Koji ile ilgili ölüm sayısı artıyor

Japonya'da takviye diyet gıdası beni-koji nedeniyle yaşanan ölümlerle ilgili endişe artıyor. Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasının açıklamasına göre,...

Rüyalardan doğan manastır: Sümela

Trabzon’un yemyeşil vadisinde sanki sırtını ardındaki dağa yaslamış gibi bin 600 yıldır ayakta duruyor. Uçurumun kenarında adeta...

Hayatlara dokunan bir psikoterapist: BAŞAK GÜRTEKİN TOPRAK

Bir Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti, akademik hayatını sağlık politikalarına adamış bir aktivist, aile şirketlerine danışmanlık...

Alkışlar Nevin Yılmaz’a

Başarılı tiyatro oyuncusu Uğur Aslan, “Afara: Bir Arabesk Müzikali” isimli oyununu kanser hastası kadın depremzedeler için sahneledi....
spot_imgspot_img

İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img